Разпространените топографски карти на генералния щаб на съветската армия са достъпни във формат BGR за безплатно ползване в CadIS, включително и в демо версията на системата.

Източник

За източник са използвани публикуваните данни от проекта BGtopoVJ, а липсващите части са свалени от сайтa Soviet military topographic maps.

Трябва да се има предвид, че картите са изработени в периода 1970-1990 вероятно ръчно и има дребни грешки в рамките на няколко пиксела, но могат успешно да се ползват за ориентир.

Видимата координатна мрежа е през 1 км и по двете оси и е в проекционна координатна система 1942, поради което не навсякъде е успоредна на координатните оси.

Характеристики на картите:

  • Мащаб 1:50 000
  • Размер 50км X 50км
  • Размер на пиксела 5м X 5м
  • 8 битов цвят

Изображението е трансформирано в 3 координатни системи – нормативно определената 1970, в която България е разделена на четири зони К3, К5, К7 и К9, но не е много удобно за ползване и налагащата се в последно време WGS84 UTM 35N, където България се събира цялата в едно непрекъснато изображение, но на запад от 24-тия меридиан координатната мрежа е наклонена на изток защото на практика попада в съседната зона. Картите са налични и в актуалната координатна система за кадастър в България – КС 2005 Кадастрална.

Комплекти за сваляне

За сваляне са подготвени два комплекта:

Разликата в комплектите може да се види като се заредят в CadIS съседните оригинална (60.6 MB) и обработена (90.2 MB) карти.

Растерните карти са предназначени за ползване от модула Растерни изображения.